ORIENTARI TEHNICE

  1.1. ROMEXPO S.A. este o societate privata, actionarul majoritar fiind Camera de Comert si Industrie a Romaniei. ROMEXPO S.A. este membru cu drepturi depline al UFI (Asociatia Globala a Industriei de Targuri si Expozitii), CEFA (Alianta Targurilor din Europa Centrala), CENTREX (Uniunea Internationala de Raportare Unitara a Indicatorilor Statistici) si EURASCO (Federatia Organizatorilor de Targuri si Evenimente Agricole din Europa). Regulile sunt clar afisate la punctele de acces in centrul expozitional si se aplica tuturor persoanelor care intra in spatiul privat al ROMEXPO.

  1.2. Interval orar:

 • 1.2.1. Program de constructie si demontare a standurilor: In timpul perioadelor generale de construire si demontare a standurilor, activitatea se poate desfasura in pavilioanele si in spatiile exterioare de expozitie intre orele 8.00 am si 8.00 pm in masura in care nu s-au specificat alte intervale orare pentru targul respectiv. Din motive generale de siguranta, pavilioanele si spatiile expozitionale sunt inchise in afara acestor ore. Prelungirea acestui program orar este posibila doar in situatii exceptionale si necesita acordul scris al conducerii ROMEXPO.
 • 1.2.2. Durata evenimentului: In timpul perioadei expozitiilor, pavilioanele se deschid cu o ora inainte de ora de deschidere oficiala si se inchid cu o ora dupa ora de inchidere oficiala. ROMEXPO isi rezerva dreptul de a impune cerinte speciale in acest sens. Expozantii care au nevoie sa lucreze la standurile lor in afara acestui interval orar din motive exceptionale trebuie sa solicite acordul scris al conducerii ROMEXPO.
 • 2. CIRCULATIA IN CADRUL CENTRULUI EXPOZITIONAL, TRASEE DE URGENTA, ECHIPAMENTE DE URGENTA

  2.1. REGULAMENTE PRIVIND CIRCULATIA RUTIERA

  Conducerea unui vehicul in centrul expozitional este permisa numai cu un permis special, o autorizatie de intrare valabila sau un permis de parcare valabil. In timpul evenimentului, este strict interzisa conducerea sau parcarea unui vehicul in centrul expozitional. Cu toate acestea, ROMEXPO poate face exceptii si poate elibera permise corespunzatoare de parcare sau de intrare. ROMEXPO are dreptul sa perceapa o taxa pentru eliberarea permiselor de parcare sau intrare.

  Permisul de parcare sau intrare trebuie amplasat in spatele parbrizului vehiculului respectiv astfel incat sa fie vizibil in mod clar. Trebuie respectate cu strictete regulile privind utilizarea permiselor de parcare sau de intrare. Permisele de parcare sau de intrare trebuie returnate oricand la cererea personalului ROMEXPO responsabil de controlul circulatiei sau la cererea personalului de securitate. Permisele de parcare si/sau intrare sunt valabile numai pentru vehiculul pentru care au fost eliberate. ROMEXPO are dreptul sa solicite o garantie in schimbul intrarii in centrul expozitional si sa limiteze durata maxima de sedere. Garantia platita se pierde daca se depaseste durata maxima de sedere. Aceasta regula se aplica in timpul perioadelor de constructie si demontare a standurilor precum si in cazurile cand ROMEXPO a permis accesul in centrul expozitional in perioada fiecarei expozitii.

  Codul rutier din Romania se aplica in tot spatiul centrului expozitional si in parcarile acestuia. In spatiul expozitional se aplica o limita maxima de viteza de 20 km/h. In interiorul pavilioanelor, vehiculele pot fi conduse numai la pas; aceasta regula se aplica si pentru restul centrului expozitional in perioada expozitiilor. Vehiculele pot intra in pavilioane numai pentru incarcare si descarcare. Trebuie acordata atentie pentru a nu deteriora conexiunile de alimentare existente si alte componente de infrastructura tehnica. Trebuie respectate capacitatea portanta stipulata a podelelor din pavilioane, precum si inaltimea si latimea portilor. Motoarele trebuie oprite in timpul incarcarii si descarcarii. Parcarea vehiculelor in pavilioane este strict interzisa. ROMEXPO isi rezerva dreptul de a refuza accesul motorizat in pavilioane din motive pe care le considera justificate. Trebuie sa se acorde atentie maxima pietonilor. Nu este permis accesul vehiculelor la rutele sau zonele verzi care au fost inchise printr-un cordon.

  In centrul expozitional nu se pot aduce case mobile si rulote pentru cazare. Vehiculele nu au voie sa se opreasca in intreg spatiul expozitional cu exceptia zonelor concepute corespunzator. ROMEXPO isi rezerva dreptul de a inlatura, pe riscul si pe cheltuiala persoanei responsabile, a soferului sau a proprietarului, orice vehicule, remorci, containere, schipuri sau ambalaje pline/goale lasate in zonele unde oprirea este interzisa sau parcate ilegal.

  Trebuie respectate cu strictete masurile implementate de ROMEXPO pentru controlul circulatiei, inclusiv instructiunile emise de personalul responsabil de controlul circulatiei, in special in vederea asigurarii unui trafic fluid in timpul perioadelor de montare si demontare a standurilor precum si in timpul evenimentului propriu-zis. ROMEXPO isi rezerva dreptul de a reglementa inainte de toate accesul expozantilor si/sau al companiilor care le construiesc standurile si al altor contractanti la standurile individuale.

  In ceea ce priveste targurile si expozitiile, este recomandabil sa se utilizeze intreaga perioada permisa pentru constructia standurilor deoarece din experienta se stie ca centrul expozitional va fi foarte aglomerat in ultimele doua zile de constructie a standurilor. Nu se pot depune plangeri impotriva ROMEXPO daca intarzierile sunt create de expozanti, de firmele de constructie a standurilor acestora sau de alti contractanti din cauza supraaglomerarii centrului expozitional sau a masurilor implementate de ROMEXPO pentru a controla circulatia in centrul expozitional si/sau accesul la standuri.

  2.2. RUTE DE URGENTA

  2.2.1. Zone de interventie in caz de incendii, hidranti de incendiu:

  In nici un moment nu se poate restrictiona accesul la zonele de interventie in caz de incendii, la caile de evacuare in caz de urgenta si la zonele de siguranta proiectate corespunzator. Accesul nu poate fi restrictionat de vehicule parcate, de obiecte de expozitie depozitate, de materiale de constructie sau de ambalare, etc. care blocheaza drumul, in special in timpul perioadelor de constructie si demontare a standurilor.

  Vehiculele si obiectele parcate sau care blocheaza zonele de interventie in caz de incendii, caile de evacuare in caz de urgenta sau zonele de siguranta pot fi indepartate pe cheltuiala persoanei responsabile.

  Hidrantii din pavilioane si din zonele de expozitie exterioare nu pot fi obstructionati si trebuie sa poata fi identificati si accesibili.

  2.2.2. Iesiri de urgenta, trape de evacuare, culoare in pavilioane:

  Toate iesirile din pavilioane si culoarele proiectate ca atare in planurile pavilionului trebuie sa fie libere pe intreaga lor latime. Acestea servesc drept rute de evacuare in situatii de urgenta, drept urmare nu pot fi niciodata obstructionate de obiecte lasate in drum sau proeminente. Usile aflate pe traseul iesirilor de urgenta trebuie sa se deschida usor din interior si pe toata largimea. Usile de iesire, trapele de evacuare si orice semne care indica pozitia lor nu pot fi obstructionate, acoperite cu constructii, blocate, acoperite sau neidentificabile. Standurile de informatii, mesele si alte piese de mobilier pot fi situate numai aproape de intrari, iesiri si de accesul la scari daca se lasa loc suficient intre ele.

  Se interzice obstructionarea culoarelor proiectate ca atare sau acoperirea acestora cu constructii. In cazul iesirilor din pavilioane situate in cadrul unui stand, zonele proiectate ca atare nu pot fi obstructionate.

  2.3. ECHIPAMENT DE SIGURANTA

  Sistemele sprinkler, alarmele de incendiu, echipamentele de stingere a incendiilor, detectoarele de fum, dispozitivele de inchidere pentru intrarile in pavilioane si alte dispozitive de siguranta, semnele care indica pozitia acestora si semnele verzi pentru iesirea de urgenta trebuie sa fie accesibile si vizibile oricand; acestea nu pot fi obstructionate sau blocate.

  2.4. NUMEROTAREA STANDURILOR

  Toate standurile au numere date de organizator si acestea pot fi inlaturate numai cu acordul anterior al organizatorului.

  2.5. SECURITATE

  ROMEXPO si/sau compania de securitate angajata de acesta sa supravegheze centrul expozitional este responsabil/sunt responsabili de securitate la intrari si in pavilioane. ROMEXPO nu ofera garantii privind securizarea si monitorizarea continua a centrului expozitional. ROMEXPO este autorizat sa puna in aplicare orice masuri pe care le considera necesare in scopuri de securizare si monitorizare.

  Securitatea standurilor, a articolelor expuse si a altor obiecte aflate in standuri nu reprezinta responsabilitatea societatii ROMEXPO. Expozantii sunt responsabili de securitatea propriilor standuri si ar trebui sa se organizeze dupa cum considera. Cu toate acestea, pot fi angajati numai agenti de paza de la compania acreditata de ROMEXPO pentru a securiza centrul expozitional.

  Se atrage atentia expozantilor in mod special asupra faptului ca obiectele expuse la stand si alte articole de la stand sunt expuse riscurilor in special in timpul perioadelor de constructie si demontare a standurilor. Obiectele de valoare si/sau acelea care pot fi indepartate usor ar trebui intotdeauna incuiate undeva pe timpul noptii.

  2.6. EVACUARE

  ROMEXPO are dreptul sa dispuna inchiderea si evacuarea salilor, a cladirilor, a pavilioanelor si/sau a zonelor expozitionale exterioare din motive de siguranta si de respectare a normelor.

  3. DATE SI CARACTERISTICI TEHNICE ALE PAVILIOANELOR SI ALE SPATIULUI EXPOZITIONAL EZTERIOR

  3.1. Date privind pavilioanele:

  Pavilioanele ofera urmatoarele spatii desfasurate de expozitie:

 • Pavilion A, nivel 0,00 - 7901 mp
 • Pavilion A, nivel 3,20 - 2834 mp
 • Pavilion A, nivel 4,50 - 2697 mp
 • Pavilion A, nivel 7,70 - 3144 mp
 • Pavilion C1- 2618 mp
 • Pavilion C2- 4429 mp
 • Pavilion C3, nivel 1 - 2451 mp
 • Pavilion C3, nivel 2 - 398 mp
 • Pavilion C4 - C5, nivel 1 - 5323 mp
 • Pavilion C4 - C5, nivel 2 - 204 mp
 • Pavilion C6 - 2649 mp
 • Pavilion D2 - 1593 mp
 • Pavilion E1 - 1361 mp
 • Pavilion E2 - 839 mp
 • Pavilion F - 1344 mp
 • Inaltimea maxima generala permisa pentru constructia standurilor este de 5 m. Va rugam sa contactati Serviciul Designer pentru confirmare dupa confirmarea locatiei standului.

  Toate sunt echipate cu sisteme sprinkler.

  Capacitatea portanta maxima permisa a podelelor este de 500 kg/mp

  3.1.1. Iluminat normal, tip de curent, tensiune:

  Iluminatul normal in pavilioane este asigurat de ROMEXPO. Fiecare pavilion este luminat natural si/sau artificial.

  Tipuri de curent si tensiune disponibile la centrul expozitional: Tip principal: sistem TN-S / 230 volti (+10%)/50 Hz curent alternativ / 3 x 400 volti (+10%)/50 Hz curent trifazic

  3.1.2. Echipamente de comunicatii:

  In interiorul standului sunt disponibile conexiuni telefonice, conexiuni la fax, conexiuni de date si antene prin punctele de conectare situate in pavilion.

  3.1.3. Sisteme sprinkler: Pavilioanele sunt dotate cu sisteme sprinkler.

  3.1.4. Incalzire, ventilatie:

  ROMEXPO asigura incalzirea generala si ventilatia pavilioanelor. Toate pavilioanele (exceptand A si D1/D2) au aer conditionat.

  3.1.5. Deficiente:

  Orice deficiente de alimentare (referitoare de exemplu, la electricitate, apa, aer comprimat, incalzire, ventilatie, comunicatii, etc.) trebuie raportate imediat Biroului de Asistenta al ROMEXPO (pavilion 32).

  ROMEXPO nu raspunde pentru daunele aparute ca urmare a deficientelor din cauza fluctuatiilor de alimentare sau a fortei majore sau daca alimentarea este intrerupta la instructiunile Serviciului de pompieri sau ale furnizorilor de servicii vizate (electricitate, apa, energie).

  3.2. SPATIUL EXPOZITIONAL EXTERIOR

  Capacitate portanta permisa: 500 kg/mp. In interiorul standului sunt disponibile conexiuni la electricitate si racordari la apa/apa reziduala prin punctele de conectare situate in fiecare pavilion.

  4. NORME GENERALE PRIVIND CONSTRUCTIA STANDURILOR

  4.1. NORME DE SIGURANTA PENTRU CONSTRUCTIA STANDURILOR

  Standurile expozitionale care gazduiesc echipamente si exponate, precum si panouri publicitare, trebuie ridicate cu respectarea masurilor de siguranta, astfel incat sa nu prezinte un pericol pentru siguranta si ordinea publica, dar mai ales pentru viata si sanatatea oamenilor.

  Fiecare expozant raspunde de siguranta structurala a standului sau si poate primi solicitarea de a prezenta dovezi in acest sens.

  ROMEXPO isi rezerva dreptul de a inspecta structura standurilor, exponatele, panourile publicitare etc. sau de a angaja un expert independent care sa verifice stabilitatea acestora si gradul de siguranta la trafic, chiar daca articolele in cauza au fost avizate in prealabil.

  Structura standurilor amplasate in zona expozitionala exterioara trebuie proiectate astfel incat sa reziste sarcinilor date de presiunea vantului sau, dupa caz, a zapezii.

  Se interzice asigurarea structurii standurilor prin ancorarea de plafonul pavilionului.

  4.2. AVIZAREA CONSTRUCTIEI STANDURILOR

  Orice tip de standuri realizate de alti constructori in afara ROMEXPO - atat in zona expozitionala interioara, cat si in cea exterioara - trebuie sa primeasca avizul societatii.

  4.2.1. STRUCTURILE STANDURILOR CARE NECESITA INSPECTIE SI AVIZARE

  Toti organizatorii, expozantii, chiriasii, partenerii in domeniul prestarii de servicii si ceilalti furnizori de servicii au obligatia de a verifica daca structurile temporare pe care intentioneaza sa le construiasca in interiorul pavilioanelor sau in zona expozitionala exterioara necesita avizare. Daca aveti nelamuriri, sunteti rugati sa contactati Departamentul Productie al societatii ROMEXPO.

  Spatiul standurilor aflate in interiorul pavilioanelor si in zona expozitionala exterioara: Proiectele la scara ale standurilor cu unul sau doua etaje trebuie transmise spre avizare Departamentului Productie al ROMEXPO. Acestea se depun in doua exemplare (planul amplasamentului si schite ale cotelor de inaltime la scara de minimum 1:100) pana la data limita specificata in formularele de comanda pentru servicii expozitionale. In cazul primirii avizului, unul din exemplare este inapoiat expozantului/constructorului standului cu stampila de aprobare ROMEXPO. Costurile aferente procesului de avizare a proiectului sunt suportate de catre expozant.

  4.2.2. VEHICULE SI CONTAINERE

  Utilizarea vehiculelor si a containerelor ca exponate in interiorul pavilioanelor necesita avizare. Standurile expozitionale motorizate sau mobile (camioane de prezentare, autobuze, remorci etc.) trebuie echipate cu sistem de sprinklere daca acopera o zona individuala neintrerupta cu suprafata mai mare de 30 mp. Zonele care prezinta cavitati sunt considerate suprafete individuale neintrerupte daca respectivele cavitati nu sunt suficient de mari pentru a impiedica propagarea incendiilor.

  4.2.3. DEZAFECTAREA STRUCTURILOR STANDURILOR NECORESPUNZATOARE

  La solicitarea ROMEXPO, structurile standurilor care nu au fost avizate sau nu respecta orientarile tehnice ori regimul legal trebuie modificate corespunzator sau dezafectate.

  Daca acest lucru nu se realizeaza in termenul stabilit, ROMEXPO are dreptul de a efectua personal aceste modificari sau, dupa caz, de a indeparta structurile standurilor, pe cheltuiala expozantului.

  4.2.4. INTINDEREA RASPUNDERII

  Expozantul sau constructorul desemnat de acesta pentru realizarea standului raspunde pentru orice daune cauzate de nerespectarea normelor de mai sus.

  In plus, expozantul sau constructorul desemnat de acesta se angajeaza sa exonereze ROMEXPO de raspundere in cazul eventualelor reclamatii formulate de terti in urma incalcarii normelor privind constructia standurilor, exprimate mai sus.

  4.2.5. INALTIMEA CONSTRUCTIILOR

  Inaltimea standard a standurilor si panourilor publicitare este 2,50 m. Inaltimea maxima a constructiilor variaza in functie de eveniment, fiind specificata in conditiile speciale de participare. Daca aveti nelamuriri, sunteti rugati sa contactati echipa care raspunde de organizarea tehnica. Inaltimea maxima stabilita de ROMEXPO pentru structura standurilor poate fi depasita numai cu acordul scris al ROMEXPO. In mod normal, aceasta limitare nu se aplica in cazul exponatelor, totusi inaltimea acestora trebuie raportata Departamentului Productie inainte de inceperea evenimentului.

  4.4. PREVENIREA INCENDIILOR

  4.4.1. Norme de prevenire si stingere a incendiilor

  4.4.1.1. Constructia standurilor si materialele decorative

 • Se interzice utilizarea materialelor usor inflamabile si a celor care picura, se topesc sau emana gaze toxice in momentul arderii. De asemenea, nu se permite utilizarea materialelor plastice care produc multa funingine la ardere (precum polistirenul, spuma poliuretanica rigida, polistirenul expandat etc.). La instalare, materialele in cauza trebuie verificate din punct de vedere al rezistentei la foc.
 • Materialele decorative trebuie sa fie cel putin rezistente la foc. ROMEXPO permite ignifugarea posterioara a materialelor decorative numai dupa obtinerea avizului pompierilor, daca se foloseste un agent de ignifugare adecvat si avizat si se respecta instructiunile de prelucrare corespunzatoare.
 • Materialele decorative cu rezistenta standard la foc pot fi utilizate in anumite zone daca amplasamentul acestora prezinta suficienta protectie anti-incendiu. In acest sens trebuie prezentat un certificat de testare care sa confirme clasa de foc a materialelor utilizate. Decoratiunile suspendate trebuie sa se afle la o inaltime de minimum 2,50 m fata de podea.
 • In anumite cazuri, se pot impune, din motive de siguranta, conditii speciale pentru componentele structurale portante (de exemplu neinflamabilitatea). Imbinarile elementelor care acopera podeaua standului trebuie sa fie etansate. Se interzice utilizarea clemelor pentru cabluri la ancorarea pieselor care suporta tensiunea structurii. Se pot utiliza in scop decorativ numai copaci si plante proaspat taiate (cu frunzele sau acele verzi si pline de seva). Daca pe durata evenimentului se observa uscarea copacilor si a plantelor, care devin astfel usor inflamabile, acestea trebuie indepartate. Copacii nu trebuie sa aiba crengi pana la o inaltime de circa 50 cm deasupra podelei. Gazonul trebuie pastrat umed in permanenta (deoarece prezinta pericol de aprindere de la tigari, chibrituri etc.). In general bambusul, trestia, fanul, paiele, scoarta decorativa si materialele similare nu indeplinesc conditiile de mai sus, fiind de obicei interzise. Eventualele exceptii de la aceasta regula necesita avizul prealabil al departamentului ROMEXPO corespunzator.
 • Ca regula generala, deseurile trebuie sa fie inlaturate si evacuate imediat sau sa fie colectate in recipientele adecvate si evacuate corespunzator.

  4.4.1.2. Exponate de tip vehicule cu motor

 • Ca regula generala, se interzice conducerea si parcarea vehiculelor cu motor in interiorul pavilioanelor. Orice exceptie de la aceasta regula trebuie aprobata de serviciul pompieri, dar acordarea acestui aviz exceptional nu reprezinta un drept al expozantilor. Vehiculele expuse in interiorul pavilioanelor nu trebuie sa aiba mai mult combustibil decat cel necesar pentru intrarea si iesirea din pavilionul respectiv. Rezervorul de combustibil trebuie sa fie blocat. Se interzice pornirea motoarelor cu ardere interna, in scop demonstrativ, in cadrul pavilioanelor sau al standului expozantului. In cazul demonstratiilor efectuate in zona expozitionala exterioara, motoarele trebuie echipate cu tobe de esapament. Se interzice depozitarea combustibililor in interiorul standului.
 • Standurile expozitionale motorizate sau mobile (camioane de prezentare, autobuze, semiremorci, remorci etc.) trebuie echipate cu sistem de sprinklere daca acopera o zona individuala neintrerupta cu suprafata mai mare de 30 mp. Zonele care prezinta cavitati sunt considerate suprafete individuale neintrerupte daca respectivele cavitati nu sunt suficient de mari pentru a impiedica propagarea incendiilor.
 • In cazul standurilor expozitionale motorizate sau mobile (camioane de prezentare, autobuze, semiremorci sau remorci), pentru fiecare zona individuala acoperita care masoara mai mult de 30 mp trebuie instalat un sistem de sprinklere.
 • 4.4.1.3. Substante explozive si munitie

 • Se interzice expunerea de substante explozive in cadrul targurilor si expozitiilor. Aceeasi regula se aplica si in cazul munitiei.
 • 4.4.1.4. Focuri de artificii

 • Spectacolele pirotehnice trebuie avizate de ROMEXPO si coordonate impreuna cu acesta. Avizele necesare se obtin de la autoritatile de siguranta relevante. Totusi, acordarea acestui aviz exceptional nu reprezinta un drept al expozantilor.
 • 4.4.1.5. Utilizarea baloanelor, a dirijabilelor si a altor obiecte zburatoare

 • In general se interzice utilizarea baloanelor, a dirijabilelor si a altor obiecte zburatoare in cadrul pavilioanelor si a zonei expozitionale exterioare. Orice exceptie de la aceasta regula trebuie aprobata de Directia Evenimente ROMEXPO. In cazul obtinerii avizului, baloanele si dirijabilele pot fi umplute exclusiv cu gaze neinflamabile si netoxice. Baloanele si dirijabilele trebuie sa ramana in perimetrul standului si sa nu depaseasca inaltimea permisa a standurilor si panourilor publicitare.
 • 4.4.1.6. Masini de fum

  Utilizarea masinilor de fum trebuie coordonata de directia corespunzatoare a ROMEXPO.

  4.4.1.7. Scrumiere si recipiente pentru scrum

 • Se interzice fumatul in cadrul standurilor, fiind disponibile suficiente locuri special amenajate cu scrumiere si recipiente pentru scrum fabricate din materiale neinflamabile. Se asigura golirea periodica a acestora in recipiente neinflamabile inchise etans.
 • 4.4.1.8. Recipiente pentru deseuri nereciclabile, reciclabile si reziduale

 • In interiorul standurilor se interzice utilizarea recipientelor pentru deseuri nereciclabile, reciclabile si reziduale fabricate din materiale inflamabile. Deseurile nereciclabile, reciclabile si reziduale generate de standuri trebuie evacuate regulat, cel mai tarziu in seara fiecarei zile a evenimentului, sau trebuie stranse in sacii de gunoi prevazuti in acest scop si asezate la marginea laturii dinspre culoar. Deseurile din materiale usor inflamabile precum talasul, bucatile de lemn, rumegusul si altele similare trebuie pastrate in recipiente etanse pentru a fi evacuate zilnic sau de mai multe ori pe zi in cazul producerii unei cantitati mari de deseuri.
 • Sacii distribuiti pentru strangerea deseurilor nereciclabile, reciclabile si reziduale sunt colectate de societatea de colectare in seara fiecarei zile a evenimentului.
 • 4.4.1.9. Pistoale pulverizatoare, vopsele nitrocelulozice, detergenti, solventi

 • Se interzice utilizarea pistoalelor pulverizatoare, precum si a substantelor si vopselelor care contin solventi.
 • 4.4.1.10. Polizarea pieselor si lucrul cu flacara deschisa

  Pentru aceste lucrari trebuie solicitat in scris si obtinut avizul directiei ROMEXPO care raspunde de toate lucrarile de sudura, taiere, lipire, topire si polizare part-off. Pe durata efectuarii lucrarilor, zona inconjuratoare trebuie protejata de scantei. Toate imbinarile si crapaturile trebuie izolate cu materiale neinflamabile adecvate. Standurile trebuie echipate cu cel putin un stingator de incendii adecvat si avizat pentru incendiile din clasa C. Ca regula generala, lucrul cu flacara deschisa si activitatile care prezinta risc de incendiu sunt interzise pe durata evenimentului. Orice exceptie de la aceasta regula trebuie aprobata de serviciul pompieri.

  4.4.1.11. Ambalaje goale

 • Se interzice depozitarea ambalajelor goale de orice tip (de exemplu ambalaje si materiale de ambalare) in interiorul pavilioanelor (atat in cadrul standurilor cat si in afara acestora) si pe platformele de incarcare. Articolele de acest tip trebuie indepartate imediat ce se golesc.
 • Aceste articole pot fi depozitate in centrul organizatoric al targurilor de catre agentii de expeditie desemnati de ROMEXPO.
 • Serviciul nu este gratuit.
 • Daca un expozant nu indeparteaza articolele depozitate necorespunzator in ciuda solicitarilor primite, ROMEXPO isi rezerva dreptul de a elimina aceste articole pe riscul si cheltuiala expozantului respectiv.
 • 4.4.2. Foi de sticla si din acril:

  Nu se permite decat utilizarea geamurilor de securitate adecvate unor scopuri precise. In cazul structurilor realizate din sticla, se permite doar utilizarea sticlei securizate laminate.

  Marginile panourilor din sticla trebuie sa fie prelucrate mecanizat sau protejate pentru a elimina orice risc de ranire. Componentele realizate in intregime din sticla trebuie marcate corespunzator la nivelul ochilor.

  4.4.3. Salile utilizate de personal

  Toate salile separate din cadrul standului care sunt destinate utilizarii de catre personal (birouri, sali de recreere, sali de sedinta) trebuie sa aiba vedere catre cea mai apropiata cale de evacuare (contact vizual). Daca salile destinate personalului nu permit contactul vizual cu restul standului sau cu calea de evacuare sau ofera o vedere necorespunzatoare asupra acestora, trebuie luate masuri organizationale si/sau operationale suplimentare pentru a garanta evacuarea imediata in caz de urgenta (fum/incendiu).

  Structurile standurilor amplasate in zona expozitionala exterioara, cu sali destinate personalului care nu permit contactul vizual cu restul standului sau cele in care nu se poate patrunde decat printr-o camera separata (sali izolate) trebuie sa fie prevazute cu o trapa de iesire in caz de urgenta (avand deschiderea geamului de minimum 60 x 100 si inaltimea zidului de sprijin de maximum 110 cm, fara grilaj de protectie si care sa poata fi deschisa usor din interior), care sa conduca direct in aer liber.

  Ca alternativa, salile "izolate" pot fi separate de unitatea principala a standului prin pereti simpli de sticla care sa permita identificarea acestora ca sali separate.

  4.5. IESIRI CAI DE EVACUARE SI USI

  4.5.1. Iesiri si cai de evacuare:

  Standurile a caror podea acopera o suprafata de peste 100 mp, cele cu acces la o cale de evacuare mai lunga de 10 m sau cele proiectate astfel incat iesirea/calea de evacuare nu este vizibila din orice punct al standului trebuie prevazute cu cel putin doua iesiri/cai de evacuare separate, amplasate cat mai departe una de cealalta.

  Standul trebuie proiectat astfel incat sa se previna crearea de sali greu accesibile, colturi sau nise. Toate salile separate utilizate de membrii personalului (birouri, sali de recreere, sali de sedinta etc.) din cadrul unei anumite zone a standului trebuie sa aiba vedere la cea mai apropiata cale de evacuare si la calea de acces catre aceasta.

  Se interzice amenajarea de sali in care nu se poate patrunde decat printr-o camera separata (sali izolate). Daca lungimea maxima a caii de evacuare catre culoarul pavilionului depaseste 10 m, standul respectiv trebuie prevazut cu o iesire secundara si/sau cu un culoar lat de cel putin 2,0 m care sa conduca la unul din culoarele pavilionului. Latimea cailor de evacuare si a iesirilor trebuie sa masoare minimum 1,00 m.

  4.5.2. Usi:

  Se interzice utilizarea pe caile de evacuare a usilor batante, rotative, cu cod de acces, glisante, cu deschidere pe verticala si a oricaror alte tipuri de bariere in calea accesului.

  4.6. PLATFORME, SCARI MOBILE, RAMPE SI PUNTI

  Toate caile de trecere aflate la inaltimea de cel putin 0,20 m deasupra zonelor invecinate trebuie protejate cu o balustrada inalta de minimum 1,00 m, prevazuta cu traverse in partea superioara, inferioara si de mijloc.

  Capacitatea portanta a platformelor trebuie verificata si prezentata la cerere. Podeaua trebuie sa sustina sarcini de cel putin 2,0 kN/mp. Inaltimea maxima permisa a platformelor cu un singur etaj si acces deschis este de 0,20 m. Scarile mobile, rampele si puntile trebuie sa respecte reglementarile relevante privind prevenirea accidentelor.

  4.7. PROIECTAREA STANDURILOR

  4.7.1. Aspect:

  Proiectarea si echiparea standurilor, precum si eventualele lucrari de constructii necesare acestora cad in sarcina fiecarui expozant. Totusi, acesta trebuie sa tina cont de caracterul si aspectul targului si/sau expozitiei in cauza. In acest scop, ROMEXPO are dreptul de a solicita modificarea proiectului standului. De asemenea, ROMEXPO isi rezerva dreptul de a impune structura cadru necesara unui anumit eveniment.

  Peretii standurilor aflate langa culoarele de trecere a vizitatorilor trebuie sa prezinte panouri din sticla, firide, afisaje etc. pentru a oferi o imagine cat mai atragatoare.

  Numele si adresa expozantului trebuie indicate pe stand intr-un mod cat mai vizibil. Peretii aflati langa standurile invecinate trebuie sa ramana neutri, de culoare alba si curati, fara instalatii sau materiale pana la inaltimea de 2,50 m.

  La construirea standului se recomanda sa se evite crearea de bariere, astfel incat standul si facilitatile oferite sa fie accesibile persoanelor cu handicap, putand fi utilizate de acestea fara asistenta suplimentara.

  4.7.2. Verificarea dimensiunilor standului:

  ROMEXPO masoara suprafata standului la nivelul podelei pavilionului si marcheaza colturile acesteia. Dupa ce spatiul standului a fost alocat, fiecare expozant are obligatia de a verifica amplasamentul si dimensiunile tuturor instalatiilor, mai ales ale alarmelor de incendiu, conductelor pentru utilitati, sistemelor de ventilatie etc. si de a da instructiuni adecvate constructorului standului atunci cand este necesar. Se vor respecta limitele suprafetei standului.

  4.7.3. Modificari de structura aduse pavilioanelor:

  Se interzice deteriorarea, murdarirea si modificarea in orice mod a componentelor si instalatiilor tehnice ale pavilioanelor (de exemplu prin gaurire, folosirea de cuie sau suruburi etc.). De asemenea, se interzice aplicarea pe acestea a vopselelor, tapetului si adezivilor.

  Se interzice tensionarea componentelor si instalatiilor tehnice ale pavilioanelor din cauza constructiilor standurilor sau exponatelor care nu sunt deservite de acestea. Totusi, coloanele/consolele aflate in interiorul zonei standurilor pot fi integrate in proiectul acestora cu conditia sa nu fie deteriorate si sa nu se depaseasca inaltimea maxima a standului.

  Se interzice deteriorarea rosturilor de pe peretii, plafonul si podeaua pavilioanelor prin stemuire, asezarea de fundatii sau lucrari similare. Se interzice montarea de bolturi sau elemente de ancorare a structurilor standurilor. Se permite asigurarea exponatelor prin intermediul elementelor de ancorare in podea numai in cazuri exceptionale si justificate, cu acordul scris al Departamentului Administrativ ROMEXPO. In acest scop, elementele necesare pentru fixarea in podea trebuie inregistrate la Departamentul Administrativ al ROMEXPO cu cel putin doua saptamani inaintea datei la care se incepe amenajarea standului. La cerere trebuie anexate planurile la scara care sa detalieze amplasamentul, tipul de fixare, diametrele gaurilor si numarul elementelor de ancorare. Trebuie folosite cat mai putine elemente posibil. Montarea si utilizarea elementelor de fixare in podea nu reprezinta un drept al expozantilor. ROMEXPO isi rezerva dreptul de a impune materialele care trebuie utilizate pentru fixare. In cazul folosiri unor materiale neaprobate si/sau al montarii de elemente de ancorare fara acordul ROMEXPO, societatea va aplica o taxa forfetara (plus TVA) pentru fiecare perforare. Expozantii sunt invitati sa contacteze Departamentul Administrativ al ROMEXPO pentru detalii suplimentare.

  4.7.4. Podeaua pavilioanelor:

  Covoarele si celelalte acoperitoare de podea trebuie asezate cu respectarea normelor de siguranta si nu trebuie sa depaseasca suprafata standului.

  Pentru fixarea acestor acoperitori se poate utiliza numai banda adeziva care nu lasa urme in momentul indepartarii. Se interzice folosirea altor materiale adezive, precum si a vopselelor, pe podeaua pavilioanelor.

  Toate materialele utilizate trebuie indepartate fara a lasa urme. Substantele precum uleiul, vaselina, vopselele si altele de acest tip trebuie indepartate imediat de pe podea.

  4.7.5. Suspendarea articolelor de plafonul pavilioanelor:

  Se interzice suspendarea articolelor de plafonul pavilioanelor fara avizul scris al Departamentul Administrativ ROMEXPO.

  4.7.6. Peretii perimetrali ai standurilor:

  Se pot comanda pereti despartitori prin intermediul formularelor de comanda pentru servicii expozitionale. Se interzice modificarea peretilor despartitori si a elementelor de sprijin al acestora de catre expozanti. Acestia sunt raspunzatori pentru toate vatamarile corporale si daunele materiale cauzate de nerespectarea acestei reguli.

  4.7.7. Materiale/prezentari publicitare:

  Inscriptiile, siglele si denumirile marcilor comerciale afisate pe standuri si exponate nu trebuie sa depaseasca inaltimea specificata. In cazul materialelor publicitare care se invecineaza direct cu un alt stand, se va pastra o distanta libera de 2 m intre acestea si perimetrul standului respectiv.

  Pentru orice tip de manifestare sau prezentare, precum si orice firma de publicitate vizuala, mobila sau acustica, este necesar acordul scris al ROMEXPO. Acestea trebuie sa nu deranjeze ceilalti participanti la eveniment, sa nu provoace imbulzeala pentru a se impiedica blocarea culoarelor si sa nu acopere amplificatoarele de comunicare cu publicul din pavilion. Nivelul de zgomot inregistrat la perimetrul standurilor nu trebuie sa depaseasca 70 dB(A). Chiar daca si-a exprimat acordul, ROMEXPO are dreptul de a restrictiona sau interzice manifestarile care deranjeaza vederea, provoaca zgomot, murdarie, praf, vibratii ori alte emisii sau care, din orice motiv, deranjeaza in mod semnificativ derularea evenimentului si participantii la acesta.

  Se interzice folosirea de materiale publicitare puternic luminoase, rotative sau care prezinta o succesiune de imagini rapide, precum si deplasarea reclamelor de-a lungul perimetrului standului.

  Nu se permit distributia de materiale tiparite si utilizarea de materiale publicitare in afara limitelor standului propriu.

  Totusi, ROMEXPO isi rezerva dreptul de a impune restrictii suplimentare in anumite cazuri. ROMEXPO are dreptul de a vizita standurile pentru a verifica respectarea regulilor de mai sus.

  De asemenea, ROMEXPO are dreptul de a indeparta, acoperi sau preveni in orice alt mod incalcarea regulilor de mai sus privind publicitatea, pe riscul si cheltuiala expozantului.

  4.8. ZONA EXPOZITIONALA EXTERIOARA

  4.8.1. erificarea dimensiunilor standului:

  ROMEXPO masoara suprafata standului pe solul zonei expozitionale exterioare si marcheaza colturile acesteia. Dupa ce spatiul standului a fost alocat, fiecare expozant are obligatia de a verifica amplasamentul si dimensiunile tuturor instalatiilor, mai ales ale conductelor pentru utilitati, ale fundatiilor, sinelor, cutiilor de distributie etc. si de a da instructiuni adecvate constructorului standului atunci cand este necesar.

  Se vor respecta limitele suprafetei standului. Expozantul trebuie sa se asigure ca niciunul din articolele amplasate in zona standului nu depaseste limitele acestuia. Se pot aproba exceptii de la aceasta regula in cazul utilizarii macaralelor turn rotative de catre Departamentul Productie al ROMEXPO din motive de siguranta; aceasta aprobare se acorda daca toti expozantii afectati isi exprima acordul ca macaraua sa patrunda in interiorul standurilor. In cazul in care un expozant refuza sa isi dea acordul, refuzul nu produce efecte daca normele de siguranta impun ca macaraua turn rotativa sa patrunda in interiorul standului acestuia.

  4.8.2. Constructia standurilor:

  Toate structurile care ocupa spatiu pe sol, precum si constructiile speciale (de exemplu turnurile publicitare) care urmeaza sa fie ridicate in zona expozitionala interioara sau exterioara necesita acordul prealabil al Departamentului Productie ROMEXPO si trebuie inregistrate la ROMEXPO prin intermediul formularului de servicii corespunzator din sectiunea formularelor de comanda pentru servicii expozitionale. Acesta trebuie depus, impreuna cu documentele justificative mentionate in formular, cu cel putin 6 saptamani inainte de inceperea targului.

  Pentru orice lucrari de instalare a elementelor si cablurilor de ancorare a corturilor, ridicare de catarge si orice alte terasamente realizate in zona expozitionala exterioara trebuie depuse planuri de ansamblu clare in vederea aprobarii, in scris, de catre Departamentului Productie al ROMEXPO. Se interzice efectuarea oricaror lucrari de terasamente in incinta expozitiei fara un acord scris in acest sens. Departamentul Administrativ al ROMEXPO trebuie notificat inainte de inceperea oricaror lucrari de terasamente in incinta expozitiei. La executarea oricaror lucrari de constructie a standurilor se va avea deosebita grija la conductele de alimentare, fundatiile si cutiile de distributie existente etc. In cazul in care sunt amplasate in interiorul standurilor individuale, acestea trebuie sa fie accesibile in orice moment.

  Se interzice constructia de structuri ale standurilor la distante mai mici de 0,5 m fata de perimetrul standurilor vecine, cu exceptia cazului in care Departamentului Productie al ROMEXPO a emis un aviz scris exceptional in acest sens. Se interzice permanent blocarea drumurilor cu structuri si echipamente, inclusiv in timpul amenajarii si demontarii standurilor. Drumurile trebuie sa ramana libere pe intreaga latime pentru a permite accesul pompierilor. Fiecare stand expozitional trebuie echipat cu un numar suficient de stingatoare de incendiu. Toate iesirile necesare trebuie marcate prin semne.

  4.8.3. Demontare:

  Toate zonele expozitionale trebuie inapoiate ROMEXPO in starea originala pana la data limita stabilita pentru demontare. In acest scop, Departamentul Administrativ al ROMEXPO trebuie notificat cu privire la spatiul care urmeaza a fi returnat, in vederea inspectarii standului.

  Amplasamentele aflate in zona expozitionala exterioara trebuie nivelate, iar suprafetele acoperite cu pamantul excavat trebuie compactate cu ajutorul utilajelor.

  La executarea oricaror lucrari de demontare se va avea deosebita grija la conductele de alimentare, fundatiile si cutiile de distributie existente etc. Se interzice executarea de lucrari pe sinele ferate montate in zona expozitionala exterioara.

  Toate instalatiile de tipul fundatiilor, suporturilor infipte in pamant, conductelor de alimentare etc. trebuie indepartate pana la data limita specificata pentru demontare, cu exceptia cazului in care s-a convenit altceva cu ROMEXPO si instalatiile se gasesc la minimum 0,3 m sub nivelul solului. In acest caz, la Departamentul Productie al ROMEXPO trebuie depuse neintarziat planuri care sa detalieze amplasarea exacta si dimensiunile instalatiilor in cauza. Daca pana la data specificata nu au fost realizate toate reparatiile necesare, ROMEXPO are dreptul de a efectua personal aceste reparatii sau de a contracta un tert in acest scop, pe cheltuiala expozantului in cauza.

  4.8.4. Alte dispozitii:

  Expozantii ale caror standuri se invecineaza cu marginea terenului pe care este amplasat centrul expozitional nu au dreptul de a utiliza gardul in scop propriu. Se interzice folosirea partii exterioare a gardului in scop publicitar. Aceasta regula se aplica inclusiv in perioada construirii si demontarii standului.

  Componentele standului, indicatorii si steagurile trebuie montate astfel incat sa nu deranjeze alte persoane, in principal pe ceilalti expozanti si pe vizitatori. Indicatoarele gresite ale societatilor trebuie indepartate in cazul in care conducerea expozitiei considera necesar.

  Exponatele a caror inaltime depaseste 30 m trebuie inregistrate la Departamentul Productie ROMEXPO pentru aprobare, prin intermediul formularului corespunzator din sectiunea formularelor de comanda pentru servicii expozitionale, cu cel putin 12 saptamani inainte de inceperea targului.

  Macaralele turn rotative si utilajele similare trebuie fixate corespunzator, in conformitate cu normele relevante. Din motive de siguranta, se interzice suspendarea de macarale a panourilor publicitare si a altor sarcini (cu exceptia steagurilor).

  Se interzice utilizarea gazului natural lichefiat pentru incalzire. Incalzirea cu pacura este permisa doar cu aprobarea serviciului pompieri.

  In toate celelalte situatii, regulamentul general si cel aplicabil zonei pavilioanelor sunt valabile si pentru zona expozitionala exterioara, in masura in care aplicarea acestora este semnificativa

  4.9. CONSTRUCTIA STANDURILOR CU DOUA NIVELURI

  4.9.1. Avizarea solicitarii de planificare:

  Se pot construi standuri expozitionale pe doua niveluri doar in pavilioanele A, C1, C3, C4, C5, C6 si D2 cu conditia obtinerii avizului prealabil al serviciului pompieri, al conducerii ROMEXPO care raspunde de proiectul respectiv si al Departamentului Productie. De asemenea, avizul ia in considerare pozitia in cadrul pavilionului si spatiul necesar masurat la nivelul podelei. Un factor esential in cadrul procesului de avizare il reprezinta efectul standului cu doua niveluri asupra proiectului si transparentei pavilionului, precum si asupra standurilor invecinate.

  4.9.2. Inaltimea structurii standurilor, conditii aplicabile suprafetelor standurilor acoperite, inaltimea suprafetei interioare a standurilor si distante minime

  Inaltimea maxima a standurilor se stabileste separat pentru fiecare eveniment in parte, fiind stipulata in conditiile de participare si/sau in formularele de comanda pentru servicii expozitionale.

  Inaltimea zonelor interioare a standurilor cu doua etaje trebuie sa fie de minimum 2,40 m atat pentru nivelul inferior, cat si pentru cel superior.

  Daca suprafata construita depaseste 30 mp trebuie instalat un sistem de sprinklere, cu cate un aspersor la fiecare 12 mp de spatiu acoperit sau portiune a acestuia. Sistemul de sprinklere trebuie sa deserveasca toate salile. Distanta dintre scari, cabine deschise, terase sau zone de luat masa si marginea culoarelor trebuie sa fie de minimum 1,00 m, iar cea dintre acestea si perimetrul standurilor invecinate trebuie sa fie de minimum 3,00 m. Daca distanta minima fata de standul alaturat nu poate fi pastrata, in zona trebuie ridicata o forma de protectie inalta de minimum 2,00 m care sa asigure intimitatea.

  4.9.3. Sarcini de lucru/parametri de incarcare:

  In cazul standurilor cu doua niveluri din interiorul pavilioanelor, sarcina de lucru a podelei nivelului superior trebuie sa respecte urmatoarele: daca nivelul serveste pentru organizarea de sedinte si oferirea de servicii clientilor, fiind de exemplu amenajat cu mese si scaune aranjate liber sau cu cabine de sedinta, acesta trebuie sa suporte o sarcina de lucru de 3,0 kN/mp. Daca nivelul superior este utilizat permanent ca zona expozitionala sau destinata vanzarilor, podeaua acestuia trebuie sa suporte o sarcina de lucru de 5,0 kN/mp. Destinatia spatiului trebuie mentionata cu claritate pe planurile depuse spre aprobare.

  Scarile trebuie sa poata suporta intotdeauna sarcini de lucru de 5,0 kN/mp. Balustradele si stalpii acestora trebuie proiectate astfel incat sa suporte sarcini de 1 kN/m la inaltimea mainii curente. Trebuie dovedit faptul ca presiunea aplicata de suporturi nu depaseste presiunea maxima admisa suportata de podeaua pavilionului.

  Cai de evacuare/scari:

  4.9.4. Standurile cu doua niveluri al caror nivel superior acopera o suprafata de maximum 100 mp necesita o singura scara. Scara trebuie sa conduca in afara zonei acoperite a standului. Lungimea cailor de evacuare care leaga nivelul superior de unul din culoarele principale aflate la parterul pavilionului nu trebuie sa depaseasca 25 m.

  Se interzice construirea de scari in spirala sau elicoidale in acest scop. Inaltimea contratreptelor nu trebuie sa depaseasca 0,19 m, iar latimea treptelor nu trebuie sa fie mai mica de 0,26 m. Diametrul interior al scarilor trebuie sa fie de minimum 1 m.

  Standurile al caror nivel superior se intinde pe o suprafata de peste 100 mp necesita cel putin doua scari amplasate la capetele opuse ale standului. Una din cele doua scari trebuie sa conduca in afara zonei acoperite a standului. In cazul standurilor cu mai multe niveluri amenajate in zona expozitionala exterioara, unitatea principala a fiecarui nivel trebuie sa fie deservita de doua cai de evacuare separate. Iesirile in aer liber trebuie sa se gaseasca la maximum 35 m departare de orice punct de pe suprafata standului.

  Fiecare nivel trebuie sa fie prevazut cu cel putin o iesire in aer liber, proiectata astfel incat sa poata fi folosita ca ruta de evacuare fara niciun risc (sa aiba propria scara sau sa conduca la scara exterioara).

  Se interzice depozitarea de articole si instalarea de rafturi in zonele aflate deasupra sau dedesubtul scarilor fara contratrepte. Mainile curente trebuie sa fie aderente si amplasate in mod neintrerupt.

  4.9.5. Materiale de constructie:

  Componentele portante, plafonul nivelurilor inferioare si podeaua nivelurilor superioare ale standurilor expozitionale cu doua niveluri trebuie realizate din materiale rezistente la foc.

  Acoperitoarele de podea, lambriurile si plafoanele pot fi realizate din materiale de constructii permise si utilizate in mod curent la amenajarea standurilor. Nu se permite utilizarea materialelor de fixare in podeaua pavilioanelor. Standurile cu doua niveluri trebuie proiectate astfel incat sa poata fi construite, echipate si demontate in perioada de constructie si dezafectare alocata pentru evenimentul respectiv. Se vor respecta normele generale privind constructiile. De asemenea, in vederea asigurarii sigurantei si a prevenirii incendiilor ne rezervam dreptul de a impune cerinte suplimentare pana in momentul avizarii standului respectiv.

  4.9.6. Nivelul superior:

  Toate salile destinate utilizarii de catre personal (birouri, sali de recreere, sali de sedinta etc.) trebuie sa aiba vedere catre cea mai apropiata cale de evacuare si la ruta care conduce la aceasta.

  Partea inferioara a tuturor balustradelor trebuie prevazuta cu plinta pana la inaltimea de minimum 0,05 m si cu bordura, grilaj sau panouri solide sau elemente de protectie similare pentru a preveni caderea. Pentru a se evita amplasarea pe balustrada a diferitelor obiecte (de exemplu pahare) care pot cadea usor, mana curenta din partea superioara a balustradei trebuie sa aiba o forma adecvata, de exemplu circulara sau semicirculara.

  Se interzice acoperirea zonelor de pe nivelul superior cu plafoane sau acoperaminte inchise. Se permite utilizarea de grilaje metalice cu ochiuri de 1 cm x 1 cm. Suprafata deschisa a plafonului nivelului superior (inclusiv unitatile de iluminat) trebuie sa acopere cel putin 70% din suprafata podelei.

  4.10. EFECTAREA STANDURILOR

  Expozantul are obligatia de a indeparta toate materialele utilizate la constructia standului, exponatele si celelalte articole pana la sfarsitul perioadei de dezafectare stabilite pentru evenimentul respectiv, readucand zona standului la starea initiala.

  Dupa incheierea perioadei stabilite pentru dezafectare, ROMEXPO are dreptul, dar nu si obligatia de a angaja un agent de expeditie autorizat care sa ridice si sa depoziteze orice articole ramase in perimetrul standului pe cheltuiala si riscul expozantului, percepand o taxa de manipulare corespunzatoare. De asemenea, ROMEXPO are dreptul de a indeparta pe cheltuiala expozantului toate materialele utilizate pentru expozitie, precum si orice alte articole ramase in stand dupa incheierea perioadei stabilite pentru dezafectare.


Membra a


Partener

Asociatii partenere:

Parteneri internationali: