Oportunitati de Afaceri prin Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Evenimente

Invitație la Forumul de afaceri România – Indonezia, 20 septembrie 2019 – Hotel Novotel, București


Stimată doamnă / Stimate domn,

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) în parteneriat cu Ambasada Republicii Indonezia din România va organiza Forumul de Afaceri România – Indonezia, ce se va desfășura vineri, 20 septembrie 2019, începând cu ora 9:30 (înregistrare) la Hotel Novotel, Calea Victoriei nr.37B, sector 1, București.

La eveniment vor participa reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie a Indoneziei, Consiliului de Coordonare a Investițiilor din Indonezia precum și o delegație de afaceri.

Avem plăcerea de a vă invita să participați la acest eveniment de referință, în cadrul căruia veți avea oportunitatea de a intra în dialog direct cu importante companii indoneziene.

Lista preliminară a delegației de afaceri din Indonezia va fi comunicată în cel mai scurt timp.

Agenda evenimentului poate fi accesată aici.

Participarea la Forumul de Afaceri România – Indonezia este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Cu speranţa că evenimentul prezintă interes pentru dumneavoastră, vă rugăm să vă înregistrați prezența prin intermediul formularului de înscriere online.

Mai multe datalii aici

Oportunități aduse de acordurile de comerț liber ale UE și provocări întâmpinate de oamenii de afaceri

Subiect: Invitație „Oportunități aduse de acordurile de comerț liber ale UE și provocări întâmpinate de oamenii de afaceri. Cum putem valorifica politica comercială a UE?, 17 septembrie 2019, CCIR Business Center

Stimată doamnă / Stimate domn,

Am plăcerea de a vă invita să participați la evenimentul intitulat Oportunități aduse de acordurile de comerț liber ale UE și provocări întâmpinate de oamenii de afaceri. Cum putem valorifica politica comercială a UE?, care va avea loc în data de 17 septembrie 2019, în București, la CCIR Business Center, sala Amfiteatrul A.I.Cuza.

Conferința este organizată de CCIR cu sprijinul Comisiei Europene, în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova.

Scopul evenimentului este de a îmbunătăți înțelegerea cu privire la politica comercială a Uniunii Europene, cu accent pe importanța ultimelor acorduri de comerț liber încheiate de UE cu state terțe, precum și pe beneficiile/provocările pentru oamenii de afaceri.

Ultima parte a evenimentului va fi dedicată antreprenorilor români care au beneficiat de pe urma acordurilor de comerț liber cu Canada și Japonia sau care fac deja afaceri cu Vietnam și țările din Mercosur. Scopul final este acela de a împărtăși experiențele lor și, eventual, de a prezenta câteva concluzii, lecții învățate care ar putea ajuta sau motiva antreprenorii români care doresc să-și internaționalizeze afacerile dincolo de UE.

Publicul țintă al evenimentului sunt companiile exportatoare și importatoare din România în țările menționate, cu care Uniunea Europeană a semnat acorduri comerciale. Drept urmare, la acest eveniment vor avea prioritate companiile care fac afaceri în unul dintre aceste state sau care au intenția de a se extinde pe aceste piețe. De asemenea, la conferință sunt așteptați reprezentanții asociațiilor profesionale și patronale interesate de piețele respective, precum și reprezentanții societății civile preocupați de impactul și beneficiile acordurilor comerciale.

De asemenea, firmele care au întâmpinat dificultăți în accesarea uneia dintre cele șapte state terțe cu care UE a semnat acorduri comerciale sunt încurajate să ne transmită la următoarea adresa de e-mail: sabina.strimbovschi@ccir.ro un material, unde să fie detaliate aceste probleme.

Participarea la eveniment este gratuită, însă accesul se va face în limita a 80 de locuri și a e-mail-ului de confirmare pe care îl veți primi după efectuarea înregistrării online, care este obligatorie:

Mai multe detalii aici

Invitație Seminar Managementul plăților în afacerile internaționale, 14-15 noiembrie 2019

Pentru a reuşi într-o piaţă globală, în condiţii de concurenţă crescută, exportatorii trebuie să ofere condiţii de plată atractive, utilizând însă metode de plată corespunzătoare/sigure (minimizarea riscului şi păstrarea clientului). Multe din firmele româneşti acţionează în comerţul internaţional atât de pe poziţie de exportator, cât şi de importator, de aceea va fi subliniat modul diferit de abordare pe care îl are o firmă românească atunci când intenţionează să intre într-o tranzacţie cu un partener extern, în funcţie de rolul pe care îl va juca in respectivul business. Opţiunea în contractul extern pentru o anumită tehnică de decontare, trebuie corelată şi cu condiţia de livrare, documentele comerciale şi finaciare, solicitarea sau nu a unei scrisori de garanţie bancară, etc. Seminarul prezintă caracteristicile modalităţilor de plată utilizate în decontarea operaţiunilor de export – import, precum şi criteriile care stau la baza selectării celei mai avantajoase soluţii. De asemenea, se vor explica metodele prin care o tranzacţie cu risc potenţial poate fi transformată într-o tranzacţie sigură pentru ambii parteneri comerciali.
ORGANZATORI: Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Institutul Bancar Român (IBR).
PUNCTE CHEIE
Comerţul internaţional incumbă un anumit spectru de riscuri care determină incertitudini în setarea graficului de plăţi între exportator şi importator, deci:
  • exportatorii vor să primească plata cât mai curând posibil, preferabil chiar în avans (pentru importatori orice plată este o „donaţie” până când mărfurile sunt primite);
  • importatorii vor să primească marfa cât mai curând, dar să întârzie plata, de preferinţă până când mărfurile sunt valorificate şi generează venituri (pentru exportatori orice livrare este o „donaţie” până când se efectuează plata).

CONŢINUT

  • Introducere în tranzacţiile comerciale internaţionale;
  • Scopul şi aplicabilitatea INCOTERMS, delimitarea responsabilităţilor şi riscurilor; impactul INCOTERMS asupra contractului comercial internaţional;
  • Documente comerciale şi financiare utilizate în comerţul internaţional – caracteristici, beneficii suplimentare care pot fi obţinute prin utilizarea lor;
  • Acreditivul documentar: concept, caracteristici, mecanism de derulare; clasificare/tipuri; controlul documentelor în utilizarea acreditivului documentar, avantaje/dezavantaje, Publicaţia nr. 600 a ICC, privind acreditivele documentare;
  • Incasso-ul documentar: concept, caracteristici, mecanism de derulare; clasificare/tipuri; căi şi metode de atenuare a riscului de neplată la incasso, Publicaţia nr. 522 a ICC, privind incasso-urile documentare;
  • Scrisoarea de garanţie bancară: concept, elemente; tipuri de scrisori de garanţie bancară utilizate în operaţiunile de export-import, Publicaţia nr. 758 a ICC, privind garanţiile la cerere;
  • Sesiuni de întrebări şi răspunsuri (interactiv, pe parcursul seminarului)

Obține certificatul emis de IBR şi CCIR, cu 14 credite de dezvoltare profesională continuă (CPDs)!

Tarif de participare: 1.365 lei / participant (fără tva).

Ami multe detalii aici.

CCIR invită la dialog oamenii de afaceri care întâmpină dificultăți generate de Brexit

CCIR  a lansat o platformă electronică de informare și dialog, destinată mediului de afaceri pus în fața uneia dintre cele mai importante provocări: Brexit-ul. Platforma are ca scop intermedierea și rezolvarea problemelor comunității de business din România, apărute în urma Brexit-ului. Schimburile comerciale dintre România și Marea Britanie se ridică la peste 4,6 miliarde de euro, în țara noastră activând 5781 de companii cu participare britanică

Președintele CCIR, Mihai Daraban:

„Marea Britanie este pe locul cinci ca destinație a exporturilor românești. Este una dintre puținele țări aparținând grupului G20 cu care România înregistrează excedent comercial. Pe data de 29 martie a.c. am lansat o platformă electronică prin care oferim mediului de afaceri posibilitatea de a ne adresa întrebări legate de acest subiect, urmând ca noi să oferim răspunsuri în cel mai scurt timp posibil”.

Forumul Industrial și de Investitii Belarus 2019

Vă aducem la cunoștință că Ambasada României la Mink a fost informată, de către Compania de Expoziții belarusă „EXPOFORUM”, cu privire la organizarea unui Forum industrial și de investiții cu sprijinul Guvernului R. Belarus, în periaoda 17 – 20 septembrie 2019, la care sunt invitate să participe firme/companii din România.

Evenimentul va avea loc în capitală Minsk și se va intitula „Forumul Industrial și de Investiții Belarus 2019”. În cadrul acestuia, sunt planificate expoziții internaționale specializate („TechnoInnoProm”, „ProWeld”, chimie, „Oil and Gas” și PLASTEC), precum și sesiuni plenare, simpozioane, conferințe, schimburi de cooperare.

Potrivit organizatorilor, scopul Forumului este sprijinirea întreprinderilor și organizațiilor în rezolvarea sarcinilor privind extnderea producției competitive de înalta tehnologie („high-tech”), adoptarea de înalte tehnologii și echipamente de cooperare internațională, precum și atragerea de investiții în industrie.

Coordonatele de contaxct ale „EXPOFORUM” sunt:

Tel/Fax +375-17-314-34-30; +375-17-314-34-39

Web: http://www.expoforum.by

E-mail: global@expoforum.by.

Apreciem că „Forumul Industrial și de Investiții Belarus 2019” reprezintă o bună oportunitate pentru promovarea firmelor românești din domeniul „high-tech” în R. Belarus, precum și pentru întâlnirea unor posibili parteneri și identificarea de noi contacte de afaceri. În acest sens, va adresăm rugămintea de a transmite detaliile menționate către potențiale firme românești interesate.